Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, care face parte din grupul B de vitamine. Are o structură complexă şi se caracterizează prin prezenţa unui atom de cobalt, de unde provine şi numele de cobalamină.
Formele vitaminei B12 care se găsesc în natură sunt ciano-cobalamina, hidroxi-cobalamina, metil-cobalamina şi adenosil-cobalamina. Cea mai importantă din punct de vedere comercial este cianocobalamina, deoarece are o activitate vitaminică ridicată. Descoperirea vitaminei B12 datează din secolul trecut, când cercetătorii G.R. Minot şi W.P. Murphy au constatat că ficatul conţine un ingredient activ capabil să trateze anemia pernicioasă, o boală considerată incurabilă la acea vreme. Deşi documentarea acestui principiu activ apare doar câţiva ani mai târziu (1948), importanţa cercetărilor lui Minot şi Murphy le-a adus Premiul Nobel pentru medicina în 1934.
Proprietăţile Vitaminei B12
Vitamina B12 joacă roluri importante în diferite mecanisme ale organismului, fiind esenţială în metabolismul celular, sinteza ADN-ului, metilare şi metabolismul mitocondrial.
De asemenea, cobalamina are proprietăţi benefice pentru sinteza ADN-ului şi ARN-ului. Cobalamina, de asemenea, ajută la menţinerea unui sistem nervos sănătos, deoarece participă la producerea de teacă de mielină, care izolează nervii. De asemenea, dezvoltarea neuro-cognitivă pare să fie influenţată de prezenţa vitaminei B12. Unele studii susţin importanţa suplimentarii cu vitamina B12 (în plus faţă de omega 3) pentru reducerea riscului declinului cognitiv. Vitamina B12 pare, de asemenea, să joace un rol cheie în tulburările de dispoziţie, demenţă senilă şi în bolile conexe, cum ar fi boala Alzheimer.
Vitamina B12 previne apariţia anemiei prin participarea la formarea celulelor roşii din sânge. Din cauza unui nivel scăzut de cobalamină, aceste celule se formează mai încet şi nu se dezvoltă corect.
Fiind mai mari şi mai neregulate, celulele roşii din sânge devin incapabile să se deplaseze din maduva osoasă, unde se formează, în sânge, unde circulă în mod normal. Consecinţa este dezvoltarea anemiei megaloblastice, o afecţiune care trebuie luată în serios. De fapt, în caz de anemie, corpul nu mai este capabil să transporte oxigenul către organele vitale, iar acest lucru se manifestă la nivel fizic prin oboseală şi slăbiciune.
Nivelurile adecvate ale acestei vitamine ajută la sănătatea oaselor şi la prevenirea osteoporozei.
Cobalamina protejează celulele hepatice, rezultatele studiilor au arătat că efectele au fost mai puternice asupra persoanelor cu o infecţie greu de tratat.
Pe de altă parte, Vitamina B12 este un element important în stimularea activităţii tractului intestinal. Există anumite situaţii care afectează funcţionarea intestinelor, pot împiedica organismul să absoarbă cantitatea necesară de Vitamina B12. De exemplu, boala Crohn (o afecţiune cronică) poate, uneori, să însemne că organismul tău nu obţine o cantitate suficientă de vitamina B12.
Administrarea Vitaminei B12
Persoanele cu probleme de sănătate pot evita deficitul de vitamina B12 prin adoptarea unei diete echilibrate şi prin includerea mai multor surse de vitamina B12 în alimentaţia zilnică sau prin administrarea unor suplimente.
Absorbţia, metabolizarea şi eliminarea vitaminei B12 în organism
Vitamina B12 poate fi administrată sub formă de tabletă, ca picături pe care le pui sub limbă sau sub formă de spray oral. Uneori, ea poate fi injectată în corp.
Deoarece Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, corpul uman are capacitatea de a elimina (prin urină) cantităţile în exces de care nu are nevoie. Drept urmare, Vitamina B12 este considerată sigură şi deloc toxică. Puteţi cumpăra produse cu Vitamina B12 din magazine naturiste sau de pe site-uri online, precum esteto.ro.