Fierul este esențial pentru funcționarea organismului nostru, fiind implicat în transportul oxigenului în sânge, precum și în procesul respirației celulare și în producerea hemoglobinei. Cu toate acestea, fierul este unul dintre mineralele care provoacă deficiențe majore, provocând anemie, o afecțiune foarte frecventă cauzată de un deficit de fier, care apare în special la femeile de vârstă fertilă. Vă vom oferi o serie de remedii naturale, bazate pe ceai din plante, care pot contribui la absorbția fierului în organism. Unele dintre acestea se regăsesc în grădinile noastre, iar pe celelalte le putem procura din magazine naturiste.
Plante medicinale pentru tratarea anemiei
Natura ne oferă o gamă largă de resurse care pot trata nivelurile scăzute de fier din sânge. În primul rând, ar trebui să începeți să vă îmbunătățiți dieta, inclusiv prin sporirea consumului de legume, cum ar fi spanacul, nucile, migdalele și cerealele integrale, cum ar fi ovăzul. De obicei, medicul suplimentează, de asemenea, dieta cu capsule de fier și vitamine, cum ar fi A, C, B1, B2, K, și minerale.
Pe lângă faptul că urmați sfatul medicului dumneavoastră și creșteți produsele bogate în fier din dieta dumneavoastră, vă poate fi util să consumați și următoarele infuzii zilnic. Alegeți-le pe cele care sunt mai plăcute și ușor de obținut.
Ceaiuri care conțin fier
În primul rând, nu uitați că aceste remedii la domiciliu trebuie să fie consumate constant, dar nu vor înlocui opinia unui specialist. Niciodată unul dintre aceste remedii nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical în caz de nevoie.
Infuzie de urzică
Urzica este o opțiune excelentă pentru a combate anemia, deoarece stimulează direct producția de celule roșii din sânge. Este o plantă comună, pe care o regăsim în multe gospodării. În cazul în care doriți să faceți o infuzie, puneți doar o linguriță de urzică. Rețineți că experții recomandă nu mai mult de trei cești pe zi.
Infuzie de fenicul
Fenicul, pe lângă faptul că poate fi băut ca ceai, poate fi consumat și ca un condiment în tocanele, supele sau alte feluri de mâncare. Deci, dacă vă săturați de aroma sa în infuzii, îl puteți adăuga la diferite mâncăruri. Pentru a pregăti o infuzie, va fi suficient să adăugați 30 grame de fenicul la 1 litru de apă.
Infuzie de busuioc
Un alt tip de ceai benefic este cel de busuioc. Marile avantaje pe care le are față de celelalte este că are un nivel ridicat de fier și este, de asemenea, foarte bogat în vitamina B12. Pentru o infuzie, puteți adăuga miere, deoarece poate avea un gust amar.
Infuzie de mentă
Ca și cea anterioară, menta este o altă plantă cu conținut ridicat de fier. Este perfect să consumați un ceai după o masă copioasă, deoarece accelerează digestia. De asemenea, are o aromă mult mai bună decât busuiocul.
Infuzie de salvie
Salvia promovează producția de celule sanguine, dar, de asemenea, vă ameliora durerea de cap și va favoriza o digestie optimă.
Infuzie de păpădie
Ceaiul de păpădie este bogat în fier, dar este de mare ajutor și persoanelor care au deficit de vitamina B12 sau de acid folic.
Infuzie de lucernă
Lucerna conține o concentrație ridicată de fier în părțile sale cele mai înalte și aeriene, fiind una dintre cele mai bune plante pentru a trata anemia. Aceasta permite producerea hemoglobinei, crescând nu numai producția de celule roșii din sânge, dar este, de asemenea, foarte bogată în vitamina B12.
Ceai de rozmarin
Este bogat și el în fier, dar conține, de asemenea, acid carnosic, ce este o substanță care oferă protecție împotriva radicalilor liberi. Recomandat este să-l consumați la o oră după masă, deoarece în felul acesta se absoarbe mai ușor fierul conținut de alimentele consumate.
Infuzie de coada calului
Infuzia de coada calului, deși nu poate fi una dintre cele mai bune plante pentru a trata anemia ca atare, este perfectă pentru înlăturarea oboselii. De asemenea, acționează ca un revitalizator și ridică nivelul de fier, deoarece conține un conținut ridicat de minerale.
Ceaiul de anghinare
Reprezintă și acesta o sursă de fier, fiind util ca tratament suplimentar în deficitul acestui mineral.
Toate ierburile menționate pentru tratarea anemiei pot oferi rezultate favorabile, în funcție de fiecare persoană. Cu toate acestea, tratamentele naturale și la domiciliu trebuie discutate cu un medic și să însoțească tratamentul farmacologic.
Atenție, însă! Consumul acestor tipuri de ceaiuri nu înlocuiește un tratament medical pentru absorbția rapidă a fierului, de aceea un consult medical este esențial. Infuziile pot veni în completarea tratamentului, dar principala sursă de fier trebuie să fie din alimentația zilnică.