Ce trebuie sa stii despre o pompa autoamorsanta

O pompa de suprafata autoamorsabila este echipata cu un mecanism care faciliteaza amorsarea si, prin urmare, pornirea pompei. Pompele echipate cu aceasta tehnologie sunt usor de recunoscut, datorita orificiului de aspiratie care este excentric fata de axa corpului pompei, permitand astfel o mai buna evacuare a bulelor de aer. Acest lucru nu impiedica, totusi, ca in timpul primei utilizari sa fie necesara amorsarea corpului pompei si a conductei de aspiratie pana la supapa de retinere. Poti utiliza acest tip de pompa pentru udare, spalare sau pentru alimentarea cu apa a intregii case.

Pompa centrifuga autoamorsanta, prin sistem incorporat JET (injector-venturi) are o  capacitate mare de aspiratie, chiar si in prezenta apei care contine bule de aer. Aceasta este potrivita in special pentru suprapresiunea interna, agricola si industriala cu rezervor. Acestea sunt esentiale atunci cand vine vorba de aspiratie pe fantanile arteziene.

Ce este o pompa autoamorsanta?

Pompa cu autoamorsare consta dintr-un mecanism care permite amorsarea usoara. Concret, acest tip de pompa permite o pornire rapida si simpla. Aceste pompe sunt usor de recunoscut prin orificiul de aspiratie. In acest din urma caz, va fi necesar sa treceti printr-un rezervor facand posibila obtinerea unui rapel. Ideal pentru controlul pornirilor si opririlor pompei de suprafata. De asemenea, iti poti controla pompa cu ajutorul unui buton de presare sau cu o cutie de pornire. Cu toate acestea, aceste solutii sunt mai putin confortabile pentru utilizator si mai periculoase pentru viata pompei. O pompa de suprafata, chiar autoamorsabila, nu poate aspira mai mult de 8 metri adancime. Dincolo de aceasta, pompa se poate dezactiva si astfel poate deteriora motorul electric sau turbinele. La fel, una dintre regulile de baza in pompare nu este niciodata reducerea diametrului tevii sau punerea unui filtru pe linia de aspiratie.

Cum se alege pompa autoamorsare potrivita?

Inainte de a cumpara o pompa de apa, trebuie sa iti definesti corect nevoile. Intr-adevar, daca nu le iei in calcul, risti sa ai surprize neplacute. In primul rand, pompa de suprafata autoamorsabila permite pomparea apei. Aceasta de la punctul A, ca o fantana, pana la punctul B, ca un tanc. Vei putea furniza diferite sisteme de udare sau in casa ta. Desigur, va trebui sa tratezi apa inainte de a o folosi in casa. Si mai mult daca vrei sa o consumi.

Pentru a alege corect pompa de apa, trebuie mai intai sa tii cont de sursa. Un rau, un parau, un iaz, un foraj sau o fantana? Daca sursa are mai mult de 8 metri adancime, ar trebui utilizata o pompa submersibila. In caz contrar, poti utiliza orice pompa de suprafata. Odata ce acest prim pas este facut, trebuie sa definesti debitul si presiunea dorita. Apoi, se determina inaltimea totala manometrica si apoi lichidul care trebuie pompat. De fapt, daca lichidul este poluat cu solide, pompa trebuie protejata.

Cu aceste criterii diferite, poti alege o pompa de suprafata care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. In anumite cazuri, in special, daca doresti sa iti aprovizionezi casa, sfatul este sa utilizezi un rapel, care sa mentina apa pompata sub presiune. Prin urmare, debitul si presiunea vor fi constante pentru reteaua ta de apa.