Petele întunecate de pe piele (sau hiperpigmentarea) apar atunci când unele zone ale pielii produc mai multă melanină decât de obicei. Aceasta este cea care conferă culoare ochilor, pielii și părului. În funcție de cauză, oamenii pot numi unele tipuri de pete întunecate pe piele ca pete de vârstă sau pete solare.
Cazurile de hiperpigmentare sunt frecvente, în special la nivelul feței, dar pot apărea și în alte zone. Aceste pete maronii pot fi cauzate de expunerea la soare, factori genetici, influențe hormonale, inflamația pielii, vârsta.
Cum să eliminați hiperpigmentarea
Există o varietate de produse cosmetice specializate în eliminarea petelor maronii de pe piele. Cu toate acestea, este recomandat să vă axați pe cosmetice ce au în alcătuire anumite ingrediente benefice pentru combaterea petelor maronii.
Aplicați creme cu ingrediente menite să combată hiperpigmentarea
Găsirea mărcilor comerciale cu creme pentru a elimina petele este destul de dificilă, cu toate acestea, unele ingrediente, cum ar fi acidul glicolic, kojic, acidul alfa hidroxil, arbutina, vitamina C sau hidrochinona vă pot ajuta să eliminați treptat hipermipgmentarea. Apoi, căutați crema pentru pete maronii pe fata ori loțiuni care conțin oricare dintre aceste ingrediente în formularea lor. Amintiți-vă că aceste tipuri de tratamente nu vă vor oferi rezultate vizibile imediat, trebuie să fiți consecvenți. De asemenea, se recomandă ca ingredientele amintite anterior să nu se utilizeze ca atare pe ten, ci să fie incluse în cosmetice.
Acid Kojic
Acidul Kojic este un ingredient excelent pentru pete, de fapt este unul dintre cei mai eficienți agenți de depigmentare. Motivul? Acesta inhibă activitatea tirozinazei, o enzimă care reglează producția de melanină și alți pigmenți, prevenind astfel formarea petelor și ajutând la eliminarea acestora. Acesta este motivul pentru care este capabil să lumineze pielea, să uniformizeze nuanța pielii și să reducă petele, în special pe cele cauzate de lumina soarelui.
Unul dintre avantajele acidului kojic este că acționează și asupra semnelor sau cicatricilor pe care le lasă acneea. De asemenea, exercită o exfoliere profundă a pielii, evitând înfundarea porilor și favorizând regenerarea celulelor. Acidul Kojic nu ar trebui aplicat direct pe piele decât sub formă de creme/seruri, și nu ca atare.
Arbutină
Este un antioxidant natural găsit în frunzele plantelor, cum ar fi afine, fiind un derivat al hidrochininei. Arbutina oprește orice producție suplimentară de melanină – pigmentul care creează culoarea pielii. Melanina apare atunci când o enzimă numită tirozinază produce aminoacidul tirozină, iar apoi tirozina trece la celule numite melanocite care transformă tirozina în melanină. Arbutina întrerupe acest lanț ”dictând” tirozinazei să oprească producția de tirozină, iar fără tirozină, melanocitele nu au cu ce să lucreze, limitând producția de melanină în piele. În ceea ce privește combaterea de pete maronii pe fata, este recomandat să se folosească cosmetice ce conțin ambele ingrediente.
În plus față de utilizarea cosmeticelor cu arbutină și acid kojic, este esențial să se introducă zilnic în rutină cremele cu protecție solară, deoarece în caz contrar, cremele anti-pigmentare nu vor reuși singure să reducă petele maronii. Soarele este unul dintre factorii care cauzează hiperpigmentarea pielii, de aceea spf-urile nu trebuie să fie omise din ritualul de îngrijire.