Top 10 cele mai mici state europene Vatican

Se știe că Vaticanul este cea mai mică țară din Europa, dar și din întreaga lume. Este obligatoriu de vizitat dacă vă planificați o vacanță la Roma. Micul oraș aflat între ziduri este sediul Bisericii Romano-Catolice și vă poate surprinde cu o multitudine de atracții turistice de la Muzeele Vaticanului, Bazilica Sfântul Petru, Capela Sixtină și până la Garda Elevețiană. Din punct de vedere tehnic, Vatican esre un oraș-stat suveran, condus de către Papa care se află în funcție. Cu doar 1000 de locuitori și 0,44 km2, Vatican este cel mai mic stat independent din lume, atât după suprafață, cât și după populație.

Iată care sunt următoarele 9 cele mai mici state europene:

Monaco

Când spunem Monaco, trebuie numaidecât să menționăm cazinoul său faimos, buticurile, restaurantele de lux și, bineînțeles, portul mărginit de iahturi. Facilitățile sale premium, frumusețea sa naturală și climatul mediteranean îi atrag aici pe cei mai bogați și celebri oameni din întreaga lume. Monaco are cea mai scăzută rată a sărăciei din lume, aici întregistrându-se cel mai mare număr de milionari și miliardari.

San Marino

A treia cea mai mică țară din Europa după suprafață, Republica San Marino, cunoscută și sub denumirea de Cea Mai Senină Republică, este cel mai vechi stat suveran și republică constituțională din lume. Este situat în nord-centrul Italiei, fiind o destinație deosebit de populară pentru excursiile de o zi. Capitala, Città di San Marino, este strâns lipită de versanții Monte Titanos și este obligatoriu de vizitat. La rândul său, Castello della Cesta, este unul dintre cele mai populare obiective turistice din San Marino. Aici, mărcile poștale și monedele sunt cele mai apreciate suveniruri, reprezentând totodată o importantă sursă de venituri pentru locuitori.

Liechtenstein

Numără doar 160 km2, fiind al patrulea stat ca mărime din Europa și cel mai mic care se învecinează cu două țari. Situat în inima Alpilor, între Elveția și Austria, Liechtenstein este o destinație populară pentru sporturile de iarnă. Această mică țară a fost foarte săracă după cel de-al Doilea Război Mondial, așa că s-a văzut nevoită să vândă un portret semnat de Leonardo Di Vinci, și anume „Ginerva de’ Bencini”, pentru a-și plăti facturile. În prezent, Liechtenstein este un important centru financiar și are mai multe companii înregistrate decât numărul cetățenilor.

Malta

Are o suprafață de 316 km2, numără mai puțin de 500.000 de locuitori, iar capitala sa este Valleta, cea care a fost Capitala Europeană a Culturii în anul 2018. Un mic arhipeleag din Marea Mediterană, Malta este situată între Sicilia și Africa de Nord. Găsim aici temple megalitice, catedrale normande, ruine romane și alte atracții turistice care, în realitate, marchează câte o etapă importantă în istoria insulelor.

Andorra

Numără nu mai mult de 468 de km2, însă atrage milioane de turiști care planifică aici excursii de o zi, și asta pentru că Andorra este un paradis fiscal, adică băutură, țigări și electronice ieftine. Situată în Pirineii de Est, Andorra este mărginită de Spania și de Franța. Pe lângă faptul că este un paradis fiscal, Andorra este o destinație aflată pe lista celor care practică sporturi de iarnă și drumeții montane.

Luxemburg

Una dintre cele mai bogate țări din lume, Ducatul Luxemburgului este mărginit de Germania, Belgia și Franța. Luxemburg se menține în continuare ca un oraș medieval fortificat, reușind să atragă numeroși turiști pasionați de istorie. Are tot ce îi trebuie pentru a fi o destinație turistică de top. Pe lângă bogăție și istorie, este în mare parte rural, cu păduri dense, parcuri naturale, chei stâncoase și minunatul râu Moselle în sud-est. Ajung aici iubitorii de activități în aer liber, deoarece Luxemburg este brăzdat de numeroase trasee de drumeții și de ciclism. Este, de asemenea, o destinație turistică pentru gurmanzi, datorită numărului mare de podgorii, de berării și de producători de carne și brânzeturi.

Cipru

O destinație turistică preferată de cei cu chef de distracție, Cipru mai încântă și prin alte atracții în afară de cluburi, băuturi și facilități moderne. Bucătăria Ciprului este deosebit de gustoasă, iar portul Larnaca este frecventat de turiști din toate părțile lumii. Pentru acei turiști care își pot organiza vacanța de abia către sfârșitul verii, Cipru este o destinație foarte recomandată.

Kosovo

Deși Kosovo a luat naștere de abia în anul 2008, fiind cea mai nouă țară din Europa, deja are câțiva ași în mânecă. Numără 10.887 km2 și mai puțin de două milioane de oameni. Capitala Pristina este deosebit de prietenoasă, iar turiștii nu ratează moscheile istorice, piețele fermecătoare și nici cafenelele îmbietoare. Tot aici se găsesc unele dintre cele mai bune terenuri de schi din Balcani, ceea ce face ca Kosovo să fie o destinație a iubitorilor de sporturi de iarnă.

Muntenegru

Topul celor mai mici state europe se încheie cu Muntenegru. Dacă pe locul 1 se află Vatican cu doar 0,44 km2, iată că locul 10 este ocupat de Muntenegru cu 13.812 km2. Se spune că este o destinație turistică cu caracter, și asta pe bună dreptate. Coasta adriatică este înțesată cu frumoase sate pescărești, golfuri, plaje retrase și stațiuni din ce în ce mai vizitate. În schimb, interiorul muntos este cu adevărat spectaculos, date fiind pădurile străvechi, lacurile și râurile. Vârfurile înzăpezite găzduiesc domenii excelente de schi, cum ar fi Kolašin. Este o destinație turistică minunată în orice perioadă a anului.