Modul de viata intens, uneori haotic, lipsa sportului, stresul si tentatiile culinare sunt principalele motive pentru care se acumuleaza surplus de kilograme nedorite. Imediat ce hainele nu mai stau cum ti-ai dori te gandesti la solutii de elimina cat mai rapid excesul care te supara. Totusi trebuie sa sti ce dietele fulger, cele care promit pierderea unui unui numar mare de kilograme intr-un timp scurt nu sunt cele mai sanatoase. In randurile urmatoare ne propunem sa descoperim ce inseamna o dieta sanatoasa, care te ajuta sa iti recapeti formele si tonusul dorit.
Ce inseamna o dieta sanatoasa?
Inainte de a discuta de metode de slabit, trebuie sa aflam cum sa slabesti sanatos. In primul rand trebuie mentionat ca o dieta sanatoasa este una care nu te epuizeaza, care te lasa sa te bucuri de activitatile cotidiene. In timpul dietei nu trebuie sa simti stari de moleseala, neputinta, frustrare, tristete. Adoptarea unei diete hipo calorice sau a uneia foarte restrictive are efecte negative nu doar asupra organelor ci si asupra stari psihice. Aceste metode sunt nocive pentru organism si daca sunt aplicate pe termen lung efectele sunt cu adevarat dezastruoase.
O dieta sanatoasa este una care iti permite sa consumi din toate grupele alimentare principale, care furnizeaza energia necesara pentru buna desfasurare a activitatilor cotidiene. Un plan alimentar bine organizat produce fericire, nu este frustrant si transmite stare de bine. Pentru ca efectele dietei sa fie vizibile mai rapid este important ca partea de alimentatie sa fie asociata cu miscare si exercitii fizice regulate.
Cum slabesti sanatos – principii de baza
O solutie sanatoasa de slabit este Dieta Low Carb, care propune un plan alimentar echilibrat, cu consum redus de carbohidrati. Conform studiilor realizate de specialistii in nutritie adoptarea unei diete sarace in carbohidrati ajuta la reducerea kilogramelor nedorite. Trebuie mentionat ca renuntarea completa la carbohidrati nu este o solutie, intrucat organismul este astfel organismul este privat de nutrienti esentiali iar efectele pe termen lung pot fi neplacute.
Conform initiatorului dietei, in natura carbohidratii se gasesc sub mai multe forme: usor digerabili si greu digerabili pentru organism, cei din urma ajuta la reglarea nivelului de zahar din organism, deci sunt nutrienti valorosi. Principiul acestei diete este de eliminare a celor ce sunt usor digerabili, care se transforma in grasime si colesterol.
Intre carbohidrati nesanatosi se numara zaharul, faina, produsele de panificatie, preparatele procesate, sucurile din concentrate, bauturile carbogazoase. La polul opus se gasesc cerealele integrale, legumele, fructele, ovazul, secare si quinoa.
Reducerea kilogramelor se face eliminand alimentele cu carbohidrati usor digerabili, acestea trebuie insa inlocuite cu alte alimente bogate in fibre, precum legume verzi, fructe si grasimi nesaturate. Ca efectele acesteia sa fie cele dorite este important sa se acorde atentie numarului de mese dar si portiilor. Omiterea meselor principale nu ajuta la slabit, ci suprasolicita organismul si produce senzatie de foame. Portiile puse in farfurie nu trebuie sa fie exagerate, ci suficiente cat sa se instaleze senzatia de satietate.
Beneficiile dietei Low Carb sunt numeroase, in primul rand ajuta la indepartarea kilogramelor nedorite, imbunatateste starea psihicului, ajuta la echilibrare glicemiei si contribuie la reducerea trigliceridelor.