Toti ne dorim o dantura sanatoasa si un zambet perfect! Trebuie sa recunoastem ca obiceiurile zilnice ne influenteaza direct aspectul si sanatatea dintilor. In afara de controlul anual la medicul stomatolog pot fi folosite anumite metode care contribuie mentinerea sanatatii orale. Iata o serie de sfaturi care te pot ajuta sa pastrezi dintii albi, frumosi si sanatosi
- Igiena riguroasa
Nu sari peste cele doua curatari zilnice recomandate de medicul stomatolog. Periuta si pasta de dinti sunt cei mai de seama aliati in mentinerea sanatatii orale. Periajul trebuie sa fie unul riguros, nu superficial, astfel indepartezi resturile alimentare ce duc la formarea placii bacteriene si a tartrului dentar. Foloseste periute cu fire moi, subtiri acestea sunt mai eficiente indepartand mai bine resturile din spatiile interdentare. Ca curatarea sa fie completa, nu uita de ata dentara si apa de gura. Aceste doua instrumente contribuie la mentinerea sanatatii orale, au rol activ in igienizare si improspatarea respiratiei.
2. Evita alimentele dure si cele bogate in zahar
Alimentele dure de tipul dropsurilor si a bomboanelor ar trebuie eliminate daca doresti sa beneficiezi de dantura sanatoasa. Acestea pot provoca fisuri ale smaltului dentar ce duc la dezvoltarea cariilor. Zaharul este si el un inamic recunoscut al sanatatii orale, prin descompunere favorizeaza inmultirea excesiva a bacteriilor care ataca dintii.
3. Consuma fructe si legume proaspete
Masticatia este un proces important, iar fructele si legumele proaspete sunt cele mai bune alimente care contribuie la mentinerea starii de sanatate in parametrii optimi. Acestea sunt bogate in celuloza, nutrient ce actioneaza asemeni unei periute de dinti impiedicand fixarea bacteriilor pe smaltul dentar.
4. Evita alimentele fierbinti, prea reci, prea dulci
Numeroase persoane manifesta sensibilitate ridicata la consumarea alimentelor fierbinti, dulci sau prea reci. Conform specialistilor una din trei persoane au sensibilitate ridicata la acesta alimente. Ele trebuie evitate pentru ca pot produce fisuri ale smaltului dentar, in aceste spatii vor patrunde bacteriile nocive ce duc la formarea cariilor.
5. Consumati alimente cu continut ridicat de magneziu, calciu, fosfor si fier
Nucile, pestele, lactatele, migdalele sunt bogate in saruri si minerale, elemente cu rol activ in mentinerea sanatatii orale. Acestea impiedica instalarea bolii parodontale si te tin la distanta de cabinetul medicului stomatolog.
6. Consuma cu moderatie vin rosu si cafea! Lasa-te de fumat!
Vinul rosu, cafeaua si tutunul sunt inamici ai sanatatii dentare. Au in compozitie elemente care pateaza dintii si intensifica coloratia acestora. Obiceiurile de a consuma cafea, vin si fumatul nu sunt cele mai sanatoase, intrucat au efecte neplacute asupra aspectului dintilor si modifica respiratia.
7. Nu uita de controlul anual!
Chiar daca dantura ta arata bine, nu evita controlul anual. Profilaxia este cel mai bun aliat in mentinerea sanatatii pe termen lung. In cabinetul stomatologului poti descoperi carii incipiente si poti trata afectiunile inainte de a avansa. In plus tratamentele de curatare specializate sunt extrem de eficiente si sunt necesare pentru mentinerea aspectului impecabile pe termen lung.
Procedurile de curatare, fluorizare si celelalte tratamente profilactice sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii orale. Tine minte starea de sanatate a danturii iti permite sa te bucuri de un zambet larg, incredere si stare de bine!