Organismul femeii este unul complex si sufera permanent modificari odata cu inaintarea in varsta. Pentru ca toate organele sa functioneze la capacitate maxima si pentru ca aspectul de proaspat sa se pastreze in orice etapa a vietii trebuie sa cunosti necesitatile nutritionale. Daca in perioada conceptiei trebuie sa suplinesti aportul de acid folic, la varsta menopauzei este esential sa maresti cantitatea de vitamina D, totusi sunt si o serie de vitamine esentiale pe tot parcursul vietii. Iata un top al celor mai valoroase vitamine care contribuie la mentinerea sanatatii in stare optima.
Vitamina C – acidul ascorbic
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este una dintre cele mai valoroase substante fara de care organismul nu ar putea functiona corect. Aceasta este esentiala pentru realizarea unor reactii metabolice dar si pentru activitatea antioxidanta. Aceasta vitamina are si solul de a impiedica reactiile oxidative daunatoare, joaca rol important in procesul de cicatrizare, stimuleaza formarea eritrocitelor si favorizeaza producerea de neurotransmitatori. Acidul ascorbic este recunoscut pentru rolul pe care il are in functionarea sistemului imunitar dar si a efectelor pe care le are in procesul de imbatranire.
Necesarul zilnic de vitamina C variaza de la o perioada la alta si se situeaza intre 75 mg si 90 mg pe zi. Aceasta se gaseste in cantitati mari in broccoli, grepfrut, kiwi, afine, capsuni, patrunjel, rosii.
2. Vitamina E – alfa tocoferol
Vitamina E este un important antioxidant si actioneaza asupra membranei celulare; previne imbatranirea si contribuie activ la formarea eritrocitelor. Are rol in mentinerea sanatatii vaselor de sange, imbunatateste sanatate ochilor, protejeaza ficatul si ajuta la metabolizarea zaharurilor. Acest compus este esential pentru organism, totusi in perioada de conceptie nu trebuie sa exagerezi cu aportul de alfa tocoferol intrucat ar putea avea ca efect dezvoltarea unor defecte congenitale la fat.
Deficitul de vitamina E duce la instalarea anemiei, probleme ale ficatului si aparitia afectiunilor oculare. Cele mai importante surse sunt nucile, alunele, semintele, ouale, cerealele, ficatul, spanacul, avocado si strugurii.
3. Vitaminele din familia B
Complexul vitaminic B este format din 8 vitamine hidrosolubile: vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantoteic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acid folic), vitamina B12 (cobalamine). Acestea sunt esentiale pentru buna functionare a organismului femeii. Ca si in cazul vitaminei C, si aportul de B-uri variaza de la o perioada la alta.
Functiile acestora sunt multiple, de metabolizare a carbohidratilor si grasimilor, transformare a acestora in energie, influenteaza activitatea hormonala, stimuland productia de hormoni. Vitaminele din grupul B-urilor contribuie la functionarea normala si corecta a organelor vitale: inima, ficat, rinichi. De asemenea au rol important in dezvoltarea organismului fiind esentiale pentru procesele de diviziune celulara si formara a ADN-ului si ARN-ului, influenteaza si dezvoltarea sistemului neuronal.
Lipsa acestora duce la instalarea anemiei, functionarea incorecta a sistemului digestiv, stari de nervozitate si chiar depresie. Principalele surse de vitamine din familia B-urilor sunt somonul, tonul, produsele lactate, nucile, mazarea, germenii de grau, fasolea, cerealele integrale zmeura si pepenele galben.
Alaturi de vitaminele mentionate organismul femeii mai are nevoie de Vitamina D, vitamina A, vitamina K si beta – caroten, acestea impreuna cu mineralele contribuie activ la buna functionare a organismului si incetinesc procesul de imbatranire.