Majoritatea oamenilor au auzit probabil despre transformatoare și sunt conștienți de faptul că fac parte din rețeaua de alimentare cu energie electrică, oferind curent electric locuințelor, întreprinderilor sau în orice spațiu unde este nevoie de energie. Cei mai mulți oameni însă, cred că tot ceea ce este legat de energie este înconjurat de pericol. Copiii învață de la o vârstă fragedă că energia electrică poate fi foarte periculoasă și toată lumea își dă seama că firele de curent electric sunt montate la înălțime sau sunt îngropate în pământ dintr-un motiv întemeiat.
Dar rețeaua de energie electrică este, de fapt, un triumf al ingineriei umane, fără de care civilizația ar fi de nerecunoscut față de cea pe care o cunoaștem astăzi.
Transformatorul este un element cheie în controlul și livrarea energiei electrice din punctul în care este produsă la centralele electrice până chiar înainte de a intra în case, clădiri de birouri sau orice altă destinație finală.
Care este scopul unui transformator?
Gândește-te la un baraj care reține milioane de litri de apă pentru a forma un lac artificial. Deoarece râul care alimentează acest lac nu transportă întotdeauna aceeași cantitate de apă în zonă, apele sale tinzând să crească primăvara, după ce zăpada s-a topit în anumite zone, orice baraj eficient și sigur trebuie să fie echipat cu dispozitive care permit un control al apei. Prin urmare, barajele includ tot felul de porți și mecanisme care dictează câtă apă va trece pe partea din aval a barajului, indiferent de cantitatea de apă din amonte.
Acesta este aproximativ modul în care funcționează un transformator de putere, cu excepția faptului că materialul care curge nu este apă, ci curent electric.
Transformatoarele servesc la manipularea nivelului de tensiune care circulă prin orice punct al unei rețele de energie, într-un mod care echilibrează eficiența transmisiei cu siguranță de bază. În mod clar, este avantajos din punct de vedere financiar și practic, atât pentru consumatori, cât și pentru proprietarii centralei și rețelei electrice, pentru a preveni pierderea de energie între ieșirea de la centrala electrică și până ajung la case sau în alte destinații.
Pe de altă parte, dacă cantitatea de tensiune care curge printr-un fir tipic de înaltă tensiune nu a fost diminuată înainte de a intra în casa ta, va rezulta un dezastru.
Ce este tensiunea?
Tensiunea este o măsură a diferenței de potențial electric. Probabil este foarte ușor de confundat energia electrică cu tensiunea. De fapt, tensiunea este energia potențială electrică pe unitatea de încărcare.
Poate un transformator să crească tensiunea?
Un transformator de putere poate să crească sau să reducă tensiunea care circulă cu ajutorul cablurilor de alimentare. Acest lucru este similar cu modul în care sistemul circulator poate crește sau micșora furnizarea de sânge către anumite părți ale corpului, în funcție de cerere.
Atunci când energia electrică este generată la o centrală, transformatoarele cresc tensiunea de la câteva mii până la sute de mii, în scopul transmiterii pe distanțe mari. Pe măsură ce aceste fire ajung în puncte numite posturi de transformare, transformatoarele reduc tensiunea la valori mult mai mici. Probabil că ai văzut aceste posturi de transformare în anumite locații din oraș, iar transformatoarele sunt adăpostite în acestea. Aceste transformatoare reduc tensiunea până la 240 de volți, adică peste 1000 de ori mai puțin decât nivelurile maxime obișnuite întâlnite în firele de înaltă tensiune.