A avea o temperatură și o umiditate adecvată în interiorul casei te va ajuta să te simți mai bine atât fizic, cât și mental. Se poate spune chiar, că vei rămâne sănătos și vei dormi mult mai bine.

În cele ce urmează vei afla de ce este important să iei în calcul o monitorizarea umiditătii, cu ajutorul unor sisteme profesionale. În acest fel, vei beneficia de cele mai optime condiții ambientale interioare și îți vei feri casa de apariția mucegaiului sau a altor alergeni.

Umiditatea aerului este unul dintre factorii care afectează modul în care simți temperatura. În plus, umiditatea relativă depinde de temperatură. Astfel, reglarea umidității interioare și reglarea fină a temperaturii merg deseori mână în mână.

Probleme de sănătate datorate unei umidități nepotrivite

Umiditatea este cantitatea de vapori de apă din aer. Umiditatea relativă ne specifică câtă apă există în aer, în raport cu cât poate conține de fapt.

Aerul umed( umiditatea ridicată) sau aerul uscat( umiditate scăzută) pot avea diverse efecte adverse asupra organismului uman, de aceea este important să existe o monitorizare umiditate permanentă a spațiului din interior.

Unele semne care semnalează că umiditatea este prea ridicată în interior pot include:

  • Transpirație
  • Oboseală
  • Somn întrerupt
  • Probleme respiratorii
  • Astm sau probleme alergice, etc.

O umiditate scăzută în interior poate duce la apariția următoarelor probleme:

  • Piele iritată
  • Ochi uscați
  • Buze crăpate
  • Astm sau probleme alergice
  • Mâncărime in gât, etc.

Deși efectele imediate sunt de obicei pe termen scurt și tratabile, există posibilitatea de a apărea semne și la o distanță de mai mulți ani. Printre acestea se pot enumera problemele alergice sau astmul.

Umiditatea din interior

În timpul iernii, aerul din interior este aproape întotdeauna destul de uscat. Când temperatura scade semnificativ sub zero, umiditatea relativă poate scădea până la 20%. Umiditatea relativă corespunzătoare în timpul iernii este cuprinsă între 20 și 40%.

Temperatura interioară ridicată crește uscăciunea aerului. Temperatura ridicată din camere este uneori motivul pentru aerul uscat din interior. Este recomandat să se monitorizeze în permanență temperatura din interior și aceasta să aibă mereu o valoare sub 22 grade C. Umiditatea relativă ajută la scăderea temperaturii interioare.

Dacă sistemele speciale de monitorizare vor înregistra o valoare a umidității de peste 45% pe timp de iarnă, atunci această variație se datorează acțiunilor tale( gătit, spălat) sau ventilației necorespunzătoare.

În acest caz, umiditatea se va evidenția la ferestre sau alte suprafețe reci sau va începe să se condenseze la structura clădirii, iar acest lucru va provoca, probabil, problemele de sănătate ulterioare.

În timpul verii, umiditatea relativă din interior este legată de cea exterioară și variază de obicei între 50 și 70%. Totuși, este recomandat să se încerce menținerea unei valori între 30-50%.

Soluția pentru a știi care este mereu temperatura și umiditatea din interior este să folosești sisteme profesionale de monitorizare, în acest fel reușind să ai parte de o casă perfectă.