Tot mai mulți oameni vorbesc și fac multe cercetări despre importanța vitaminelor, mineralelor și oligoelementelor, despre buna funcționare a diferitelor procese din corpul uman. Cu greu există o persoană care să nu știe că vitaminele sunt compuși organici vitali necesari în cantități mici pentru creșterea, dezvoltarea și sănătatea organismului. Acestea trebuie obținute printr-un aport de vitamine și minerale naturale, deoarece nu pot fi sintetizate de organism, sau sinteza lor în organism este limitată și insuficientă.
Produsele disponibile în magazinul online sanavita.ro pot fi un singur produs -complex de vitamine și minerale sau mai multe vitamine, minerale și oligoelemente, în acest caz numite multivitamine. Vitaminele pot fi utilizate pentru prevenire și tratament în caz de niveluri insuficiente în organism (hipovitaminoză), precum și pentru afecțiuni care nu sunt legate de aceasta.
Când trebuie să iei vitamine și minerale?
În caz de hipoavitaminoză, dietă dezechilibrată și monotonă, în caz de absorbție afectată de tractul gastrointestinal ̶ de exemplu, în absența enzimelor pancreatice sau a acizilor biliari, operații, în caz de necesități crescute ale organismului, în cazul eliminării crescute a vitaminelor din organism ̶ în unele boli (de exemplu, diabet zaharat), în cazul transpirației abundente (pentru vitaminele solubile în apă), în cazul utilizării medicamentelor împotriva acizilor etc., în caz de afectare a sintezei de către organism și în multe alte cazuri.
Vitamina A (Retinol )
Vitamina A este similară din punct de vedere chimic cu pigmentul vegetal beta caroten. Beta carotenul este responsabil pentru culoarea unor fructe galbene și portocalii – se găsește în morcovi și dovleci, de exemplu. Vitamina A 1 și forma sa mai activă vitamina A 2, se formează în organism din betacaroten. Vitamina A este importantă pentru menținerea aspectului bun al pielii și membranelor mucoase. Construiește pigmentul vizual rodopsină și menține vederea normală. Deficitul de vitamina A poate agrava vederea nocturnă la unii oameni și poate provoca așa-numita miopie.
Vitamina E ( α -tocoferol )
Vitamina E se referă la un grup de compuși numiți tocoferoli, dintre care cel mai activ este α-tocoferolul. Vitamina E este un antioxidant care previne formarea de radicali liberi care afectează celulele din organism. Astfel are un efect bun asupra pielii și membranelor mucoase.
Vitamina D (calciferol)
Există două forme active – colecalciferol (vitamina D 3) și ergocalciferol (vitamina D 2). Vitamina D este, de fapt, un compus solubil în grăsimi care este atât o vitamină, cât și un hormon steroid. Vitamina D contribuie la absorbția corectă a calciului și a fosforului în organism. Este responsabilă pentru menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge și pentru starea bună a oaselor și a dinților. Participă la procesul de diviziune celulară și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
La ce ajută acidul folic?
Acidul folic este recomandat femeilor care planifică o sarcină, deoarece este important pentru creșterea și dezvoltarea adecvată a țesuturilor în timpul sarcinii, este responsabil pentru construirea măduvei osoase și a placentei. Se utilizează în timpul sarcinii pentru a reduce riscul bolilor congenitale ale fătului, cum ar fi spina bifida (o închidere incompletă a tubului neural din embrion, care afectează ulterior coloana vertebrală). Prin urmare, în această perioadă, corpul mamei are nevoie de cantități mai mari de acid folic.