Asociația “Din Inimă pentru Viață”, o organizație umanitară dedicată sprijinirii celor mai vulnerabili membri ai societății, a sărbătorit un an de activitate neîntreruptă la Gara de Nord din București. De peste un an, această inițiativă a adus speranță și alinare în viețile celor fără adăpost și ale persoanelor cu venituri mici, oferindu-le in fiecare sâmbătă o masă caldă.
La început, acest proiect a început literalmente modest. Mihai, vicepresedintele asociatiei, mergea prin Gara de Nord, prin parcul din fața gării și pe bulevardul Grivița, chemând oamenii fara adapost la masă. Cei pe care îi întâlnea erau surprinși și nedumeriți de invitație, întrebându-se cum de cineva îi cheamă pur și simplu, fără nicio condiție, la o masă. „Se uitau uimiți la noi, faceau ochii mari, nevenindu le sa creada ca este real, ca cineva, intr-adevar ii cheama la masa” povestește Mihai.
Totuși, dupa asigurari repetate ca invitatia este reala se urneau cu greu din loc, unii dintre ei tarandu-si cu greu picioarele pe astfalt dupa noi pentru ca multi dintre ei sufereau de anumite probleme locomotorii si ne urmau cu oarecare suspiciune.
Dacă la început acest proiect numit “O masa calda pentru persoanele fara adapost” era destinat exclusiv oamenilor fără adăpost asa cum este si denumit, cu timpul, pensionarii și persoanele cu venituri mici din zonă au aflat vestea ca noi oferim o masă gratuită și au venit și ei să beneficieze de acest mic ajutor. Au început să se apropie și să stea la coadă, parca rusinati ca se aflau acolo amestecați cu oamenii străzii si cu oarecare teama evidenta care li se putea citi pe fata ca pe ei ii vom refuza.
Bineînțeles că nu i-am refuzat nici pe ei si nu am refuzat niciodata pe nimeni, am continuat să oferim mese gratuite tuturor celor care veneau în acel loc. După mai multe săptămâni, nici măcar nu a mai fost nevoie să mergem prin Gara de Nord sau prin împrejurimi sa i chemam la masa, iar atunci cand se apropia ora mesei in acel loc incepea sa fie o forfota.
Prima editie in Romania – Craciunul oamenilor fara adapost
După câteva luni de când ofeream aceste mese calde în fiecare sâmbătă, se apropia Crăciunul. Ne-am gândit atunci să facem ceva inedit pentru acești oameni, un gest care să le aducă bucurie și să le arate că nu sunt uitați. Așa s-a născut ideea de a organiza Crăciunul oamenilor fără adăpost – și, din câte am aflat, a fost primul eveniment de acest fel organizat în România si poate si in lume. Nimeni nu s-a mai gândit până atunci să creeze un eveniment special dedicat oamenilor străzii.
În general, astfel de evenimente sunt organizate pentru copii, orfani, persoane cu dizabilități sau bătrâni. Însă pentru acești oameni, care trăiesc pe străzi, sub cerul liber, nu am găsit vreodată un eveniment similar. De aceea, am decis să-l numim Crăciunul oamenilor fără adăpost – prima ediție, pentru că ne propunem ca în fiecare an să organizăm o astfel de sărbătoare. În câteva luni vom sărbători și cea de-a doua ediție.
Am găsit o sală aproape de Gara de Nord, pe care cineva cu suflet mare ne-a oferit-o gratuit. Peste 70 de oameni au venit să participe la acest Crăciun al lor. Deși nu toți erau oameni fără adăpost, foarte mulți dintre ei trăiau efectiv pe stradă, sub cerul liber. Am pregătit pentru ei mâncare tradițional românească – sarmale, friptură și cozonaci. Am adus un brad de Crăciun, adevarat, frumos ornamentat cu globuri strălucitoare, care a creat o atmosferă festivă. Colindele au răsunat, iar pentru câteva ore, acești oameni au reușit să se bucure de spiritul Crăciunului.
Un moment deosebit a fost când o femeie, care locuiește pe stradă, și-a dorit foarte mult să facă o fotografie cu bradul. Acea imagine mi-a rămas întipărită în minte: femeia, cu bradul strălucind lângă ea și cu căruciorul său, care reprezintă singura ei bogăție. În acea clipă mi-am dat seama că, deși am vrut să îi trimit poza pe care i-am făcut-o, ea nu avea nici măcar un telefon. Am decis atunci că, atunci când o voi reîntâlni, îi voi da poza printată, pentru a-i oferi o amintire tangibilă a acelui moment de bucurie, insa nu am mai intalnit-o de atunci.
Paștele oamenilor fără adăpost – prima editie 2024
După câteva luni de la Crăciun, o altă sărbătoare creștină importantă se apropia: Paștele. Dorindu-ne să le oferim oamenilor străzii un alt moment de bucurie și alinare, am decis să organizăm Paștele oamenilor fără adăpost. La fel ca și la Crăciun, am pregătit un eveniment deosebit pentru ei, în aceeași sală din apropierea Gării de Nord, care ne-a fost oferită cu generozitate.
Am păstrat tradiția mâncărurilor românești – am pregătit sarmale, friptură și cozonaci,suc iar atmosfera a fost completată de cântece și momente artistice. De data aceasta, numărul celor care au venit să participe a fost chiar mai mare decât la Crăciun. În fața noastră stăteau două serii de oameni care așteptau să participe la eveniment.
Prima serie a fost formată din aproximativ 70 de persoane. După ce le-am oferit masa am curățat sala, spălând farfuriile și pregătind totul pentru a doua serie de invitați. A fost o muncă intensă, dar plină de satisfacție.
Bineînțeles, pe toată durata acestei perioade, am continuat să oferim O Masă Caldă la Gara de Nord pentru toți oamenii care veneau acolo. Nu am ratat nici măcar o sâmbătă! Am fost prezenți de peste 50 de ori și, în acest timp, aproape 3.000 de oameni au beneficiat de o masă caldă. Acest lucru nu face decât să arate că suntem consecvenți și că ne respectăm angajamentul de a aduce alinare celor aflați în nevoie.
Pe 12 octombrie, am sărbătorit un an împreună cu ei, la Gara de Nord, unde am pregătit un meniu mult mai bogat. Pe lângă acesta, am adus și un tort special, pe care am pus o lumânare cu cifra “1”, simbolizând un an de când suntem acolo, de când am început acest proiect de suflet. Fiecare participant a primit o felie de tort, iar pe tort am pus o imagine simbolică: o locomotivă și un vagon. Locomotiva reprezenta locația noastră – Gara de Nord, iar primul vagon simboliza primul an de activitate. Sperăm ca, în fiecare an, să adăugăm un nou vagon și să continuăm această călătorie a solidarității și dăruirii.
Închei prin a spune că suntem o asociație mică, Asociația “Din Inimă pentru Viață”, și ne autofinanțăm, nu avem sponsori sau ajutor guvernamental, noi credem cu tărie că trebuie să ne implicăm activ în comunitate. Acești oameni, care de multe ori sunt invizibili pentru ceilalți, merită sprijinul nostru. În curând, vom sărbători a doua ediție a Crăciunului Oamenilor Fără Adăpost, și vă invităm pe toți cei care doriți să fiți alături de noi să luați legătura cu noi pe pagina de Facebook numita “Din Inimă pentru Viață” – Asociatie umanitara sau să ne contactați personal, orice ajutor mic sau mare este binevenit.