Dacă pentru mulți dintre noi tehnologia este un cadou, un dar care ne ușurează comunicarea, diverse activități de zi cu zi sau chiar ne permite să accesăm extrem de rapid magazine online sau muzee din diverse zone ale lumii, pentru alții se transformă foarte ușor într-o problemă serioasă.
Dacă nu știați deja, există o denumire pentru această frică de tehnologie și ea poartă numele de tehnofobie. Practic ne referim la o temere pe care o poate cineva resimți ca urmare a interacțiunii și a efectelor pe care tehnologia le determină în viața sa.
Sunt și situații în care poate apărea temerea de a nu avea la îndemână ajutorul tehnologic, un fel de revers al medaliei. Aceasta se numește nomofobia și este legată de teama de a nu avea acces la un telefon mobil.
Ce urmează în interacțiunea om – robot?
Statisticile arată că multe dintre aceste efecte se vor amplifica în următorii ani și, cu siguranță, vom descoperi noi elemente interconectate cu tehnologia care ne vor determina comportamente mai mult sau mai puțin cunoscute acum.
Deja sunt persoane care refuză, de exemplu, să interacționeze cu programele de comunicare din diverse companii, așa numiții roboți care au preluat locul operatorilor din call center. Pentru mulți este preferabil să acceseze un site, cum ar fi casino.netbet.ro/sloturi și să afle informațiile dorite de acolo, decât să sune la un număr de telefon și să vorbească cu un program prestabilit.
Dar poate că acesta este doar un aspect minor. Lumea tehnologiei devine din ce în ce mai complexă, în special din punct de vedere al interacțiunii cu omul. Multe device-uri smart sunt prea complexe și nu pot fi folosite la capacitatea maximă din lipsa de înțelegere în profunzime de către oameni. Practic nu toți suntem de formație ingineri sau programatori.
Dar toți ne dorim să ne bucurăm de o casă smart sau de ajutorul pe care roboțeii și programele de inteligență artificială ni le oferă.
Ne vom acomoda sau vom fugi de provocările inteligenței artificiale?
Nu doar extremele sunt important de luat în considerare. Practic, fie că admitem sau nu, toți am avut temerea la un moment dat că nu ne vom descurca să programăm un anumit obiect casnic prea inteligent să ne facă treaba așa cum ar trebui.
Unii dintre noi avem înclinații spre tehnologie, alții învățăm cu răbdare, pas cu pas, anumite elemente de bază, până când utilizarea unui telefon mobil sau programarea unui televizor inteligent devin o obișnuință.
Provocările nu se opresc aici, totuși. Este evidentă tendința din ce în ce mai rapidă de a delega multe dintre activitățile umane către aparate, programe și device-uri setate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Suntem provocați și uimiți zi de zi de noi concepte sau abilități mult superioare capacității noastre, a oamenilor obișnuiți, de a înțelege procesul sau rapiditatea lui.
Probabil aceasta este cauza principală care determină anumite sentimente de nesiguranță în comportamentul uman față de capacitățile fantastice ale tehnologiei în general. Totul depinde de capacitatea fiecăruia dintre noi de a se plia și a răspunde în mod optimist și pozitiv la aceste elemente de noutate.