Informații utile despre posturile de transformare în anvelopă de beton

Acele tipuri de posturi de transformare din beton sunt recomandate pentru acele rețele de cabluri în buclă sau radiale, de medie tensiune, linii aeriene și rețele de joasă tensiune.

Acestea au rolul de a asigura energia electrică pentru foarte multe locuri, printre care:

  • Zone rezidențiale urbane sau rurale
  • Parcuri sau spații de agrement
  • Șantiere
  • Zone industriale sau ateliere.

Anumite firme de specialitate, din domeniu, precum este T&D Pro Electric, se ocupă cu transportul acestor posturi de transformare la locul unde acestea trebuie montate, ele putând fi puse în funcțiune în scurt timp.

Transformatorul est introdus în interiorul postului de transformare , iar cablurile de medie și joasă tensiune și sistemele de împământare sunt atașate.

Din ce este format postul de transformare?

Un post de transformare în anvelopă de beton este compusă din:

  • Fundație din beton
  • Corp principal, din beton
  • Acoperiș, din beton armat sau metal

Corpul principal este împărțit în două compartimente, și anume:

  • O cuvă în care este colectat uleiul transformatorului
  • Un compartiment în care sunt așezate cablurile cu mufe.

Panoul de comandă de joasă tensiune și transformatorul, dar și componenta principală de medie tensiune sunt ventilate și protejate corespunzător cu ajutorul unor stinghii de aluminiu.

Un model standard face posibilă plasarea unui transformator cu ulei în cameră, cu o capacitate între 630- 1000 kVA, însă, în funcție de preferințele sau nevoile clienților, acest spațiu poate fi modificat, pentru a putea introduce un transformator cu o putere mai mare sau un model diferit.

Montarea transformatorului în interior are loc prin acoperiș, în urma demontării acestuia sau pe ușă, pe aici făcându-se și accesul în vederea operării.

În ceea ce privește panourile standard, acestea sunt formate din:

  • Celule medie tensiune
  • Tablouri distribuție joasă tensiune

Aceste celule de medie tensiune sunt componente independente ale unui post de transformare și pot fi furnizate o gamă completă de astfel de celule, cu tensiuni între 7.2-24 kV, curenți nominali 630A sau 1250A.

Tablourile de joasă tensiune pot fi montate în carcase metalice, atât în interior, cât și în exterior. Acestea pot avea incluse instrumente de măsurare, analizoare de energie sau contoare de măsurare a energiei electrice.

Legătura între transformator și celulele de medie tensiune se poate realiza prin intermediul unui cablu sau a unui pod de bare.

Instalarea postului de transformare

Pentru a instala postul de transformare, prima fază necesară a amplasării acestuia este excavarea gropii. Aici sunt introduși conductorii de împământare, iar conectorii anexați trebuie conectați la sistemul de împământare al postului de transformare.

Trebuie acordată o atenție deosebită atunci când se nivelează stratul de dedesubt, căci peste acesta se va așeza structura principală a postului de transformare. Apoi, este montat transformatorul în compartimentul său prin partea de sus și este montat la loc acoperișul.

Dacă solul pe care este montat acest post de transformare este umed, atunci este necesar ca fundația să fie protejată cu ajutorul unor bariere de umiditate, dar este necesar să se realizeze și un sistem de scurgere eficient.