Incalzirea in pardoseala cu apa

Un sistem de incalzire in pardoseala cu apa poate fi o modalitate eficienta pentru a incalzi locuintele in zilele reci si se poate monta aproape sub orice tip de podea. In comparatie cu incalzirea electrica in pardoseala, sistemele cu apa sunt mai complicat de instalat si mai scumpe, dar functionarea lor este mai putin costisitoare.

Modul de functionare a unui sistem de incalzire in pardoseala cu apa

Sistemul de incalzire in paroseala cu apa, numit si sistem umed, presupune instalarea unor conducte sau tevi prin care va circula apa calda provenita din sistemul central de incalzire. Este un sistem similar caloriferelor, numai ca se monteaza in podea, ceea ce il face mult mai eficient.

In mod alternativ, conductele de apa din pardoseala se pot conecta la un sistem solar de incalzire a apei sau la o pompa de caldura. Tevile vor fi conectate la sursa de caldura folosind un sistem central. Cu cat sistemul de incalzire este mai mare, cu atat va fi nevoie de mai multe tevi, iar galeria centrala va fi mai complexa. De asemenea, se monteaza si un termostat care sa permita reglarea temperaturii.

Pentru a avea garantia durabilitatii si a eficientei sistemelor de incalzire in podea cu apa, lucrarile de instalare necesita experienta si indemanare si trebuie executate de profesionisti.

Temperatura asigurata de incalzirea in pardoseala cu apa

Incalzirea in pardoseala cu apa functioneaza de obicei la o temperatura mai mica decat a apei din calorifere, fiind curpinsa intee 27 si 31 de grade Celsius. Aceasta este conditionata, insa, de tipul de pardoseala folosita pentru acoperire. Cu cat este mai dificila trecerea caldurii prin podea, cu atat trebuie sa fie mai calda apa din instalatie. Daca sistemul este instalat in sapa, este posibil ca temperatura apei sa fie mai mare. Dar si acest lucru eset conditionat de grosimea sapei.

Majoritatea sistemelor de incalzire cu apa in pardoseala sunt instalate cu o supapa de amestec care poate reduce temperatura apei la valoarea dorita. Acest lucru inseamna ca se poate mentine si functioarea cazanului sau a sursei de apa calda la temperatura optima.

Instalarea sistemului de incalzire in pardoseala cu apa

Lucrarea de instalare a unui sistem de incalzire in pardoseala cu apa incepe cu verificarea cazanului sau a sursei de apa calda. In acest mod, profesionistul se asigura ca acesta poate sustine sistemul. Urmeaza proiectarea si dispunerea pentru fiecare camera, fixarea conductelor cu cleme, conectarea la o galerie centrala si la un termostat care sa controleze temperatura din camera respectiva.

Aceste operatii trebuie executate de un instalator calificat, capabil sa faca testarile necesare inainte de turnarea sapei. Odata ce a fost montat si testat sistemul de tevi, se va turna sapa izolatoare si se niveleaza podeaua. Unii instalatori nu fac si aceasta operatie, motiv pentru care vei avea nevoie de un alt meserias, specialist in constructii.