De ce sunt pompele de caldura cel mai profitabil si mai promitator inlocuitor la incalzirea cu gaz si electrica

Pompele de caldura sunt echipamente care, datorita tehnologiei, cresc energia termica din surse alternative: din sol, aerul inconjurator si apele subterane si o transfera in sistemul de incalzire. Soarele incalzeste zilnic pamantul si aerul, care sunt surse de caldura inepuizabila la temperaturi scazute. O astfel de energie termica este gratuita si regenerabila. Pompa de caldura implica transferul de caldura de la un mediu la altul. 

Cum functioneaza pompa de caldura?

Proiectarea pompelor, precum si a unitatilor de refrigerare implica un circuit cu un agent frigorific circulant in acesta, capabil sa incalzeasca sau chiar sa raceasca. Freonul fierbe din caldura provenita din surse regenerabile din evaporator, apoi este comprimat de compresor, iar temperatura lui creste de mai multe ori. Ulterior, caldura este transferata in circuitul de incalzire din schimbatorul de caldura cu condensator. Apoi, agentul frigorific condensat racit trece prin supapa de acceleratie, iar presiunea si temperatura acestuia scad si mai mult. Freonul racit si lichid revine la schimbatorul de caldura evaporator si este gata pentru lucru din nou, fiind nevoie de caldura din aer sau din circuitul geotermic extern.

Pompe de caldura economice

Pompa de caldura functioneaza foarte economic, deoarece consuma energie doar la functionarea compresorului si a pompelor de circulatie. Eficienta energetica a pompelor de caldura este foarte mare. Coeficientul de conversie a energiei atinge 4-6 si chiar mai mare. Aceasta inseamna ca fiecare kilowat de energie utilizat din retea, este transformat de o pompa de caldura, in 3-5 kilowati de caldura care va incalzi o casa sau va incalzi apa. In consecinta, va trebui sa platesti de mai putine ori pentru incalzirea unei case sau incalzirea apei, decat daca ai folosi o centrala termica electrica. Economiile in costurile de incalzire pot ajunge la 75-80%. In conformitate cu tarifele curente la gaz, o centrala termica pe gaz este de 2–3 ori mai scumpa decat o pompa de caldura. Scopul pompelor de caldura este incalzirea si racirea. O functie suplimentara este incalzirea apei pentru uz casnic sau industrial. Acesta este cel mai functional echipament comparativ cu centralele sau aparatele de aer conditionat. In functie de sursa de caldura regenerabila, precum si de tipul sistemului de incalzire, se disting mai multe tipuri de echipamente pentru pompa de caldura.

Cum functioneaza o pompa de caldura pentru incalzirea locuintei? 

Caldura poate fi extrasa din apele subterane aflate la o adancime de pana la 15-20 m, dintr-un rezervor din apropiere, dintr-un sol cu ​​un colector orizontal de adancime de pana la 1,2-1,5 m, precum si din puturi forate adanc pana la 40-50 adancime. In plus, caldura in exces poate fi returnata de unitati cu recuperare de caldura din aer, prin ventilatie. Exista mai multe modalitati de a utiliza tehnologiile pompelor de caldura pentru a reduce pierderile de caldura si pentru a reduce costurile de incalzire, atunci cand utilizezi excesul de caldura din procesele tehnologice, caldura apei uzate etc. Astfel, se pot distinge pompe de caldura care utilizeaza caldura geotermala, caldura aerului sau sisteme care extrag caldura hidrotermica.