Cum poți evita gripa

Ca în fiecare început de primăvară, gripa reprezintă una dintre afecțiunile la care trebuie să fim atenți și față de care să manifestăm o grijă sporită pentru că ne poate afecta serios starea de sănătate. Gripa este o boală respiratorie, cauzată de o infecție virală. Deși în momentul de față întreaga atenție a publicului se îndreaptă către pandemia COVID-19, gripa sezonieră este încă prezentă și produce, în continuare, efecte însemnate asupra stării de sănătate a oamenilor din țara noastră.

Începând cu 6 februarie 2020, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă, în urma raportării de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a unui număr mult mai ridicat de cazuri gripale decât în săptămânile anterioare. Tendința de creștere s-a susținut, înregistrând un maxim de peste 8000 de noi cazuri în săptămâna a opta din 2020 – între 17 februarie și 23 februarie. Din acel moment, tendința de creștere a cazurilor s-a atenuat, dar gripa încă afectează un număr însemnat de oameni.

Putem recunoaște gripa după simptome precum febră care durează 3-4 zile, congestie nazală sau rinoree, transpirații reci și frisoane, tuse uscată, dureri de cap, dureri musculare, stare acută de oboseală, pierderea apetitului alimentar și stare generală alterată. Contextul actual, în care pandemia cu COVID-19 se suprapune peste epidemia de gripă sezonieră, complică destul de mult situația pentru instituțiile naționale de sănătate publică. Principalele simptome ale COVID-19 includ febra, tusea seacă, curgerea nasului, oboseala, probleme de respirație, durere în gât, dureri de cap, durere a corpului și frisoane.

3 pași pentru a te proteja de gripă

  1. Vaccinarea antigripală – acesta este principalul instrument de imunizare împotriva gripei deoarece ajută la formarea anticorpilor necesari luptei cu virusul gripal. Trebuie făcut anual pentru că tulpinile de virus diferă.
  2. Spălarea mâinilor – intrarea în contact cu suprafețele contaminare crește riscul de contactare a virusului. Atingerea feței cu mâinile murdare reprezintă una dintre principalele modalități de infectare cu virusul gripal.
  3. Evitarea locurilor aglomerate – în momentul epidemiilor, locurile aglomerate sunt printre cele mai favorabile transmiterii virusului deoarece acesta se deplasează pe calea aerului, prin secrețiile eliminate în momentul când o persoană infectată strănută sau tușește. De aceea, se sugerează păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru de persoanele care manifestă simptome de gripă.

Accesul la servicii medicale de calitate devine extrem de important în această perioadă, iar în timp ce instituțiile medicale naționale alocă resurse însemnate pentru a lupta cu pandemia COVID-19, epidemia de gripă pare să fi trecut în plan secund. O asigurare medicală privată reprezintă o soluție practică prin care oamenii pot avea parte de servicii medicale la cele mai înalte standarde într-un timp de așteptare redus, în cadrul unei rețele de peste 425 000 de clinici și spitale din țară și din lume. Companii precum MediHelp Internațional pun la dispoziția românilor planuri de asigurare care oferă protecție împotriva epidemiilor de gripă sezonieră și acoperă costurile vaccinului antigripal sau al unor eventuale tratamente.

Asigurarea medicală privată și beneficiile ei în cazul epidemiilor

În cazul izbucnirii unei epidemii, există riscul ca instituțiile medicale naționale să înregistreze un grad de aglomerare mai ridicat decât de obicei. Din această cauză, timpul de așteptare este mai mare, iar resursele alocate fiecărui caz în parte sunt mai reduse. De aceea, o asigurare medicală de la MediHelp reduce riscul așteptării îndelungate sau al aglomerației, decontând costurile pentru diagnosticare și tratare în cadrul instituțiilor medicale private.

Totodată, un alt beneficiu major pe care asigurările private îl oferă, este accesul la medicina de prevenție, cu ajutorul căreia o persoană își păstrează starea bună de sănătate și o ajută să evite contactarea virusului gripal. Un sistem imunitar puternic poate rezista amenințării sezoniere a gripei.

Prin intermediul unei polițe de asigurare medicală, pacienții primesc și posibilitatea de a accesa servicii medicale de Second Opinion. Mai ales în momentul de față, când epidemia de gripă sezonieră se suprapune cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, necesitatea certitudinii diagnosticului crește considerabil.

Servicii de Second Opinion Medical

Fie că vorbim despre gripă sau despre orice alt tip de afecțiune medicală, este foarte important ca pacienții să fie siguri de diagnosticul primit pentru a putea începe procesul de vindecare. Prin intermediul unei asigurări private MediHelp, orice pacient primește acces la servicii de a doua opinie medicală care să confirme sau să infirme diagnosticul inițial. Un astfel de beneficiu devine și mai important în momentul unei epidemii, în contextul în care instituțiile medicale pot fi solicitate la maximum.