Oxidarea argintului este un fenomen perfect normal. Nu înseamnă că ai o bijuterie de proastă calitate, ci înseamnă doar că aerul și umezeala și-au făcut datoria și au patinat argintul. Iată mai jos câteva sfaturi despre cum cureți corect inelele tale din argint (sfaturile se pot aplica pentru orice bijuterie din argint).
Nu folosi substanțe din bucătărie
Se spune că zeama de lămâie, bicarbonatul sau oțetul sunt bune pentru curațirea argintului. Nimic mai fals. Aceste substanțe sunt acide și foarte puternice, iar argintul este un metal moale și sensibil. Cu aceste substanțe, nu vei face decât să dăunezi bijuteriei, să îi zgârii luciul de suprafață și să o faci ternă în mod iremediabil.
Dacă inelul tau are o piatră prețioasă sau semi-prețioasă montată, trebuie să ai mare grijă! Aceste pietre se distrug foarte ușor la contactul cu substanțe acide precum cele de mai sus.
Folosește o cârpă moale din bumbac
Cel mai indicat este să folosești o cârpă moale din bumbac umezită cu apă și să freci bine inelul din argint până își reia culoarea naturală. Da, atât e de simplu să cureți corect inelele tale din argint.
Folosirea substanțelor profesionale
Dacă le ai, le poți folosi, însă cu mare grijă. Nu trebuie să insiști foarte mult cu frecarea pe bijuterie, deoarece îi poți lua luciul. Dacă nu ai astfel de substanțe, nu este cazul să îți cumperi. Folosește o cârpă moale din bumbac umezită și asta e tot ce ai nevoie.
Dacă inelul tău are montată o piatră prețioasă sau semi-prețioasă, trebuie să fii foarte atentă ca substanța chimică de curățare să nu ajungă pe aceasta, deoarece o va afecta iremediabil.
Frecvența cu care ar trebui să îți cureți inelele din argint

Inelele și toate celelalte bijuterii din argint ar trebui în mod ideal să fie curățite săptămânal. În acest mod, oxidarea va fi superficială și le vei curăți mai ușor. Cu cât trece mai mult timp, cu atât gradul de oxidare va fi mai mare și bijuteriile tale vor fi mai greu de adus la strălucirea inițială.
Când este cazul să apelezi la un bijutier profesionist?
În cazul în care argintul a ajuns la un grad de oxidare prea mare (e aproape de negru complet), este posibil să necesite o curățire profesională. Atunci este cazul să apelezi la un bijutier, întrucât nu vei reuși să îi redai luciul doar cu apă.
De asemenea, uneori argintul trebuie repolishat (reșlefuit) în cazul în care i-ai deteriorat suprafața cu substanțele folosite sau prin zgâriere. Acesta este, de asemenea, un procedeu pentru care trebuie să apelezi la bijutier.
Toate bijuteriile care au pietre prețioase sau semi-prețioase inserate ar trebui curățite la bijutier pentru a evita afectarea pietrei.
Depozitarea corectă a inelelor din argint

Atunci când nu le porți, inelele tale din argint ar trebui să stea într-o cutie de bijuterii, ferite de umezeală și lumină.
Ideal ar fi ca atunci când speli vase, faci duș sau umbli cu orice fel de substanțe chimice, să dai jos inelele din argint sau să porți mănuși. În acest fel, vei evita degradarea stratului de suprafață a bijuteriei.
Există argint care nu oxidează niciodată?
Vestea bună este ca DA, există bijuterii din argint care nu oxidează niciodată! Acestea sunt speciale prin faptul că au un strat de rodiu aplicat peste argint. Acest strat de rodiu nu permite oxidarea argintului și, în plus, îi dă un luciu puternic și foarte apreciat.
Bijuteriile din argint rodiat sunt doar puțin mai scumpe decât cele din argint nerodiat, deci îți recomandăm cu încredere să le achiziționezi!