Cum alegi un psihoterapeut bun De ce psihoterapie online

Vedem în filme, citim în cărți și reviste, că e folositor să mergi la psiholog când ai o problemă. Totuși unele persoane au reţineri în a ajunge la un psihoterapeut. Dacă eşti şi tu printre aceste persoane poate fi util să citeşti răspunsul la câteva întrebări legate de acest subiect.

Când te-ar ajuta să vizitezi un psihoterapeut?

Azi în România există o deschidere semnificativ mai mare decât în trecut pentru a apela la un psihoterapeut. Oamenii ce păşesc pragul unui cabinet psihologic nu mai au etichetă de ‘dusi cu capul’, cum se întâmpla în trecut.

Probabil că cel mai des se ajunge azi la psihoterapeut în urma unor stări de anxietate, de nelinişte sau ca urmare a unor stări depresive, generate de diverse pierderi. Fie că e vorba de pierderea unei persoane dragi, a unei relaţii de cuplu, poate fi greu să depăşeşti unele obstacole ale vieţii fără un sprijin de specialitate.

De asemenea poate fi dificil să depăşeşti singur(ă) unele obiceiuri comportamentale ce-ţi reduc calitatea vieţii. Uneori aceste obiceiuri au de a face cu comunicarea în cuplu sau la locul de muncă, alteori stau la baza unor dependenţe. Bineînţeles că mai sunt şi alte obstacolele pentru depăşirea cărora poţi beneficia de sprijinul unui psihoterapeut (click pe link pentru a afla mai multe)

Cum ne alegem un psihoterapeut bun, un psiholog bun?

Sunt mai multe întrebări la care e util să cauţi un răspuns când cauţi un psihoterapeut bun. E atestat de Colegiul Psihologilor ca psihoterapeut? Ce experienţă are în domeniul interacţiunilor umane şi care sunt principalele domenii ale psihologiei în care s-a specializat? Şi un psiholog proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii poate să ofere consiliere psihologică, dar nu are competenţa de a furniza psihoterapie, pentru care e necesară o pregătire suplimentară.

Dar principalul criteriu după care e important să fie ales un psihoterapeut bun ţine de relaţia terapeutică. De relaţia ce ajunge să se stabilească în primele interacţiuni. Un psiholog bun e capabil să-ţi înţeleagă punctul de vedere fără să te judece, fără a fi părtinitor. Asta nu înseamnă însă că o să-ţi dea mereu dreptate. Un psihoterapeut bun urmăreşte schimbarea, restructurarea felului de a gândi şi a simţi, pentru a te ajuta să faci faţă mai bine obstacolelor vieţii.

E important să înţelegi că psihoterapeutul nu e un prieten sau vreun duhovnic pe umerii căruia doar să-ţi plângi durerea. Mai important decât a căuta mereu aprobarea psihologului, e să încercaţi să găsiţi împreună soluţii eficace de schimbare în bine. Iar atunci când consideri că discuţiile cu psihoterapeutul nu au o direcţie anume, dacă simţi că seamănă mai degrabă cu conversaţia cu un prieten, poate că nu strică să-l întrebi încotro vă îndreptăţi. Dacă simţi că psihoterapia nu te ajută cu adevărat să schimbi în bine câte ceva în felul tău de a fi, e poate cazul să cauţi în altă parte.

Ce nu are voie să facă un terapeut? Ce nu e util să facă un psihoterapeut bun ?

E foarte important ca relaţia psihoterapeutică să nu depăşească cadrul relaţiei client-specialist. Iniţierea unei relaţii înfara acestui cadru e lipsită de etică. Înafara eticii profesionale sunt şi întrebările ce nu urmăresc un scop terapeutic. O astfel de întrebare poate fi cea legată de afilierea politică.

De asemenea un psiholog bun nu răspunde direct la întrebări de genul : Ar fi bine să mă despart de el sau nu ? Un psihoterapeut bun nu e un judecător ce dă dreptate vreunei părţi într-un conflict, în cuplu sau în familie. Rolul său e mai degrabă similar unui coach. Nu oferă de obicei sfaturi dar sugerează modalităţi prin care ai putea să-ţi evaluezi diferit felul de a percepe situaţiile, felul de a comunica.

De ce ai putea prefera sesiunile de psihoterapie online?

Sesiunile de psihoterapie online se bazează pe același principii ca cele de la cabinet. Sunt la fel de eficiente ca psihoterapia convenţională. Cadrul de confidenţialitate e păstrat prin semnarea aceluiaşi cadru contractual ca cel de la cabinetul psihologic. În plus, sesiunile de psihoterapie online îţi permit să economiseşti timpul cu deplasarea la cabinetul psihologic. Poţi discuta cu terapeutul tău de pe orice dispozitiv ce permite conectarea la net. Oricând şi de oriunde. În siguranţă chiar şi în vremea pandemiei.

Dacă ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut pentru a da ‘restart’ unei relaţii sau pentru a depăşi un alt obstacol psihologic poţi programa o sesiune de psihoterapie online sau poţi alege să ajungi la cabinetul psihologic Rareş Ignat ACORD, Bucureşti.