Centrale termice adaptate noilor standardele Europene

Varsta

Varsta medie a unitatilor pe carbune din Romania este de 42 de ani, varsta acestora variind intre 32 si 52 de ani. Inseamna ca in 2030 varsta medie va ajunge la 53 de ani, depasind viabilitatea economica estimata la aproximativ 40 de ani in cazul centralelor electrice pe carbune. Retragerea unui numar atat de redus de unitati in deceniul urmator ar fi posibila numai prin investitii majore in modernizarea celor ramase operationale, dar majoritatea companiilor abia isi pot acoperi costurile de exploatare.

Obiectivele climatice

Limitarea incalzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi posibila numai daca sistemele energetice vor fi transformate radical in emisii zero pana in 2050. Romania pare sa nu ia masuri concrete pentru a atinge acest obiectiv, avand in vedere dependenta neschimbata de dependenta carbunelui pentru generarea de electricitate, insa exista si companii care sunt adaptate noilor standarde Europene, iar una dintre acestea este Ekoinstal, care ofera centrale termice pe gaz in condensatie conform reglementarilor actuale.

Noile standarde de poluare ale UE

Noile standarde de poluare ale UE (BAT – Cele mai bune tehnici disponibile), adoptate in iulie 2017 si care vor intra in vigoare in 2021, impun limite mai stricte asupra emisiilor atmosferice ale anumitor poluanti din instalatiile mari de ardere – inclusiv dioxid de sulf (SO 2), oxid de azot (NOx) si praf. Multe unitati din Romania nu se pot incadra in limitele existente, desi beneficiaza de mai multe derogari. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca operatorii nu isi pot permite investitiile necesare. Prin urmare, Romania incalca legislatia europeana in domeniu. In 2017, CE a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, deoarece 4 centrale termice functionau fara autorizatie de mediu integrata. De fapt, eliberarea autorizatiilor pentru aceste centrale termice nu a fost posibila, deoarece tehnologiile de reducere a poluarii lipseau. In 2018, o alta scrisoare a fost trimisa Romaniei, intrucat emisiile de dioxid de sulf si praf de la centralele termice pe carbune Govora 2 si Deva 2 „depasesc semnificativ limitele prevazute de plafoanele nationale. ”Nicio centrala termica din Romania nu a solicitat inca o derogare de la noile limite prevazute de Directiva privind emisiile industriale. Cea mai probabila explicatie pentru aceasta scadere nesemnificativa a capacitatii instalate pe carbune se datoreaza faptului ca estimarile din NECP se bazeaza pe Strategia Energetica Nationala, publicata de Ministerul Energiei. Documentul prevede 4 proiecte prioritare, inclusiv constructia unei unitati de lignit de 600 MW pe amplasamentul centralei termice Rovinari. Multe centrale termice din Romania beneficiaza inca de derogari de la limitele de emisie pentru diferiti poluanti pana in 2020, prin Planul National de Tranzitie (NTP). Acest lucru permite instalatiilor sa respecte valorile limita de emisie aplicabile acestora la 31.12.2015, care sunt mai mari decat cele stabilite de Directiva privind emisiile industriale, atata timp cat emisiile nationale totale scad de la un an la altul sub un anumit plafon (de exemplu, de la 9.496 tone in 2016 la 3.960 tone in 2019 pentru dioxidul de sulf). Unele unitati au beneficiat, de asemenea, de alte derogari, de exemplu, prin Tratatul de aderare al Romaniei sau Directiva privind instalatiile mari de ardere, dar au expirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here