Ce este o pompa de recirculare si cum functioneaza

Pompa de recirculare a apei calde functioneaza utilizand o combinatie de gravitatie si energie mecanica. Accelereaza fluxul de apa fierbinte in robinete, plus impingerea apei reci in centrala termica. Pompele de recirculare sunt corpurile de iluminat care se gasesc in cea mai mare parte in spitale, hoteluri sau orice alte unitati de lux. Pompele asigura ca exista mereu apa calda pentru utilizatori.

In cazul in care pompa de recirculare a apei calde nu este acolo, utilizatorii vor trebui sa astepte ca apa fierbinte sa curga din robinet, ducand la risipa de apa. Cand aceasta problema se acumuleaza, ea devine o problema majora in special pentru marile organizatii de afaceri din zonele cu deficit de apa. Pompa de recirculare minimizeaza sau elimina risipa de apa, deoarece apa rece din tevi este trimisa inapoi spre centrala pentru incalzire.

Pompa de recirculare

Cum functioneaza?

Pompele de recirculare care se gasesc in case sunt pompe centrifuge, care sunt actionate exclusiv de electricitate. Pentru o pompa tipica, are trei parti majore;

  1. Rotor de pompa
  2. Rulmenti de sustinere
  3. Rotorul motorului

Motorul face rotirea rotorului, care va trage apa si o va trimite catre tevi. Un rotor este o roata care functioneaza ca o turbina, deoarece are pale indoite. Cand motorul este pornit, rotorul genereaza o multime de rotatii, care trimite apa rece spre centrala pentru incalzire. In acelasi timp, trage apa fierbinte la corpurile de iluminat. Materialul care respinge apa este pentru protejarea componentelor motorului plus a pieselor sale.

Pompele de circulatie la domiciliu sunt suficient de mici pentru a putea fi amplasate langa sistemul dvs. de instalatii sanitare. Pe de alta parte, pompele de tip industrial au dimensiuni mari; motoarele lor sunt amplasate intr-o locatie separata, care este departe de sistemul de conducte.

Pompele sistemului de apa calda sunt eficiente din punct de vedere energetic, plus cost-eficiente. Acestea sunt actionate de un senzor de miscare sau de un buton de la distanta care functioneaza atunci cand aveti nevoie de apa calda.

Intr-o casa, o pompa de circulatie este cea mai frecvent utilizata pentru a circula apa in conducta. Fara un pompe de circulatie, pompati apa de la robinet si se raceste cand o inchideti. Cand va intoarceti si doriti apa fierbinte pentru un dus sau pentru spalarea vaselor, poate fi necesar sa o lasati sa ruleze cateva minute inainte ca apa fierbinte sa revina. Acesta a fost un aspect deyavantajos pentru proprietarii de case si mediul inconjurator, deoarece a insemnat literalmente consumul de bani si resurse, pe langa pierderea timpului.

Cu o pompa de circulatie in sistemul sanitar de acasa, circula in mod constant apa fierbinte in acest circuit inchis, utilizand foarte putina energie cu pompa centrifuga mica, veti economisi bani si veti avea confort deplin. Acea apa fierbinte circula pana cand ai nevoie de ea si este gata imediat ce o opriti. Ceea ce inseamna ca nu veti consuma cantitati mari de apa rece, asteptand temperatura potrivita. Este mai usor pentru mediu, din punct de vedere financiar si pentru intregul sistem sanitar.