UE a elaborat recent un ghid pentru finanțarea UE, publicat (numai în engleză) – un document care oferă sfaturi utile și sfaturi practice pentru cei care doresc să solicite finanțare UE. Comisia speră că finanțarea UE va fi mai accesibilă în viitor, după simplificarea programelor UE și simplificarea normelor financiare. În viitor, solicitanții vor putea, cu ajutorul firmelor de consultanță fonduri europene să piardă mai puțin timp completând formularele și, în schimb, să se concentreze asupra activității lor.
Iată primele 10 sfaturi pentru oricine dorește să solicite finanțare din partea UE :
- Stabilește cărei instituții trebuie să trimiți cererea sau propunerea.
Deoarece cea mai mare parte a bugetului UE (80%) este gestionat la nivel național, controalele și auditurile financiare anuale sunt de asemenea realizate de guvernele naționale. O mică parte din bugetul UE este destinată programelor conduse de Națiunile Unite sau de Crucea Roșie. Aceste fonduri sunt administrate de țări din afara UE și de organizații internaționale.
- O parte semnificativă din fondurile UE este gestionată de țările UE prin intermediul organismelor naționale, regionale și locale.
Aceste instituții pot oferi, de asemenea, toate informațiile și sprijinul necesar.
- Cu toate acestea, unele fonduri UE sunt gestionate chiar de UE.
Există mai multe site-uri web care se ocupă de subvenții, contracte publice și alte oportunități de finanțare ale UE care sunt gestionate de instituțiile și organismele UE.
- Inspiră-te din instrumentul bugetar al UE
Acest instrument te poate ajuta să cauți proiecte în Europa în tot felul de domenii – de la dezvoltarea regională la ajutor umanitar și angajare în mediu, cercetare și educație. Instrumentul poate servi drept sursă de inspirație și de bune practici pentru solicitanți și poate oferi exemple bune despre modul în care UE îți poate sprijini proiectul.
- Găsește toate ofertele Comisiei sub un singur acoperiș.
Poți găsi cererile de oferte ale Comisiei pe portalul UE: acestea sunt publicate pe site-urile web ale diferitelor direcții generale. Pot fi găsite de asemenea și în baza de date TED.
- Există câteva avantaje noi pentru contractele cu valoare scăzută.
Majoritatea procedurilor de atribuire a contractelor cu valoare redusă nu mai solicită ofertanților să furnizeze dovezi că au fost condamnați pentru abateri profesionale, sunt insolvabili sau au plătit în mod corespunzător toate impozitele și contribuțiile la asigurările sociale, dar pot face o declarație simplă în onoarea lor. Dovada relevantă este necesară numai de la ofertantul câștigat și numai în anumite condiții.
- Știi unde să cauți dacă ai o afacere sau o IMM.
Întreprinderile și IMM-urile pot găsi informații utile despre rețeaua Enterprise Europe, care include aproximativ 600 de organizații de sprijin pentru afaceri din peste 50 de țări.
- În ceea ce privește IMM-urile, ar trebui să verifici dacă compania ta se încadrează în această categorie.
Doi factori decid dacă o companie trebuie considerată ca un IMM: (1) numărul de angajați și (2) cifra de afaceri sau totalul bilanțului. Acest lucru este important deoarece întreprinderile mici și mijlocii au deseori cerințe mai mici sau plătesc taxe mai mici pentru controale pentru a asigura respectarea normelor UE.
- Unele finanțări UE sunt specifice locului de muncă.
De exemplu, educatorii și formatorii de adulți pot obține fonduri europene nerambursabile prin Erasmus +: programul UE pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020. Pentru proiectele care corespund cunoștințelor profesionale ale unui solicitant, solicitantul ar trebui să solicite sprijin din partea asociației profesionale relevante.
- Află care sunt agențiile UE care ajută Comisia să gestioneze programele UE.
Poți găsi informații actualizate despre oportunitățile de finanțare prin programele lor pe site-urile web ale acestor agenții. Aceste agenții sunt: Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, agenția executivă pentru întreprinderi mici și mijlocii, Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare, Agenția Executivă a Consiliului European pentru Cercetare, Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimentație, Agenția Executivă de Cercetare și Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele.