Exista momente in care singura cale de a scapa de o buruiana incapatanata este sa o tratezi cu un erbicid. Nu-ti fie teama sa folosesti erbicide daca ai nevoie de ele, dar incearca mai intai alte metode de control. Erbicidele sunt utile in lupta impotriva buruienilor anuale, perene si bienale, dar trebuie sa stiti cand sa le folositi si care sunt cele mai eficiente impotriva unei anumite probleme de buruieni. Tragerea, prabusirea, cosirea si saparea vor avea deseori grija de problemele buruienilor, fara a fi nevoie de substante chimice. Sa aflam mai multe despre utilizarea erbicidului in gradini.

Ce sunt erbicidele?

Erbicidele sunt substante chimice care ucid plantele sau le impiedica sa creasca. Metoda lor de a ucide plantele este la fel de variata ca si plantele pe care le omoara. Primul pas in intelegerea erbicidelor este citirea etichetei. Etichetele va spun cum sa folositi ierbicidele in siguranta si eficient. Este ilegala utilizarea erbicidelor in orice scop sau prin orice alta metoda decat cea indicata pe eticheta.

Iata cateva sfaturi care va ajuta sa folositi erbicide in siguranta si eficient:

  • Evitati utilizarea erbicidelor in zilele cu vant si in apropierea corpurilor de apa.
  • Purtati intotdeauna o masca de protectie, manusi si maneci lungi.
  • Asigurati-va ca animalele de companie si copiii sunt in interior atunci cand pulverizati erbicide.
  • Cumparati atat cat aveti nevoie, si pastrati-l intr-un loc sigur, sa nu fie la indemana copiilor.

Tipuri de erbicide

Erbicidele pot fi impartite in doua categorii principale: selectiv si neselectiv.

  • Erbicidele selective omoara anumite tipuri de buruieni, lasand alte plante nevatamate. Eticheta de erbicid listeaza buruienile vizate, precum si plantele de gradina care nu sunt afectate.
  • Erbicidele neselective, dupa cum le spune si numele, pot ucide aproape orice planta. Erbicidele selective sunt utile in tratarea buruienilor din peluze si gradini. Erbicidele neselective faciliteaza curatarea unei zone atunci cand incepeti amenajarea unei noi gradina.

Erbicidele selective pot fi impartite in erbicide pre-emergente si post-emergente.

  • Erbicidele pre-emergente sunt aplicate pe sol si ucid rasaduri tinere la scurt timp dupa aparitie. Ucigasii de buruieni inainte de aparitie sunt folositi inainte de a vedea buruienile pentru a preveni aparitia lor in gradina sau gazon. Acest lucru nu inseamna ca substantele chimice interfereaza cu germinarea, ci mai degraba opresc formarea de noi celule radiculare in plantele de buruieni.
  • Erbicidele post-emergente sunt de obicei aplicate pe frunzisul unde sunt absorbite in tesutul vegetal. Tipul determina cand se aplica un erbicid.

Pre-emergentele sunt de obicei aplicate la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, in timp ce post-emergentele sunt aplicate primavara dupa ce buruienile incep sa creasca.

Cand utilizati erbicid in gradini, aveti grija sa protejati plantele pe care nu doriti sa le omorati. Daca ati identificat buruiana, s-ar putea sa gasesti un erbicid selectiv care sa omoare buruiana fara a dauna plantelor din gradina. Cei care contin glifosat sunt erbicide bune pentru plantele greu controlabile si buruienile neidentificate, deoarece omoara majoritatea plantelor. Protejati celelalte plante din gradina facand un guler de carton care sa se potriveasca in jurul buruienii inainte de a aplica ierbicidul.

Nota: Controlul chimic trebuie utilizat doar ca ultima solutie, deoarece abordarile organice sunt mai ecologice.