Avantajele și dezavantajele uleiurilor esențiale

Aromaterapia este uneori lăudată ca o alternativă minunată la medicamentele tradiționale, uneori criticată când vine vorba de reacțiile provocate atunci când folosești un difuzor uleiuri esențiale. Cum îți formezi propria opinie în mijlocul atâtor informații contradictorii? Enumerăm avantajele și dezavantajele aromoterapiei pentru tine.

Beneficiile aromaterapiei

O soluție naturală: spre deosebire de produsele vândute în supermarketuri și, dacă utilizezi uleiuri esențiale pentru tratarea afecțiunilor de zi cu zi, cremelor și medicamentelor vândute în farmacii, aromoterapia oferă posibilitatea de a utiliza numai ingrediente organice în rețetele tale.

Aplicându-le pe piele după diluarea lor, uleiurile esențiale pot reduce acneea, mătreața, ciuperca, mâncărimea și inflamația. De asemenea, pot facilita vindecarea unor leziuni. În special, uleiul esențial de arbore de ceai este cunoscut pe scară largă pentru eficacitatea sa împotriva problemelor pielii datorită funcțiilor sale antibacteriene, antiseptice, antifungice și de curățare.

Rețete de înfrumusețare economice: unele uleiuri esențiale pot fi costisitoare, dar ingredientele active sunt foarte concentrate și, la finalul zilei, câștigi făcându-ți propriile produse cosmetice naturale.

Plăcerea de a pregăti cosmetice și remedii: este ușor să-ți faci propriile amestecuri, iar multe rețete sunt date pe internet. Un ulei esențial poate fi folosit pentru diferite amestecuri, o cutie de bază cu zece sticle îți va permite deja să faci produse cosmetice și de curățat pentru casă.

Produse pe măsură: nicio cremă comercială nu va fi perfectă pentru pielea ta. Cu aromoterapia, poți crea în cele din urmă produse personalizate!

Pentru a ajuta la relaxarea mușchilor strânși sau a articulațiilor dureroase sau pentru a ajuta la durerile de cap, o combinație de diferite uleiuri esențiale ar putea fi de ajutor.

În special, uleiurile esențiale de ghimbir, smirnă, curcumă și portocală sunt cunoscute pentru eficacitatea lor împotriva osteoartritei. La fel, puteți utiliza uleiuri esențiale pentru aproape orice tip de durere, inclusiv menta, tămâie și rozmarin.

Dezavantajele aromoterapiei

Problema cu dozajul: Uleiurile esențiale nu trebuie în general aplicate pur pe piele. Nu trebuie să le dozezi la întâmplare, trebuie să afli despre cantitățile de utilizat înainte de a îți pregăti preparatele.

Nu te poți expune la soare după ce ai aplicat uleiuri esențiale pe piele: aceasta este una dintre măsurile de precauție care trebuie luate, dar mai presus de toate se referă la extracte de citrice. Pentru a remedia acest inconvenient, utilizează uleiuri fotosensibilizante doar pe piele seara.

Plantele nu sunt inofensive: ingredientele lor active sunt prezente, acest lucru le face eficiente, dar este și ceea ce le poate face inadecvate pentru unii oameni.

Folosirea unui difuzor aromaterapie, în anumite situații poate face mai mult rău decât bine. Dacă folosești un difuzor electric, se păstrează calitățile uleiurilor, dar dacă folosesști o lumânare, exista posibilitatea ca proprietățile uleiurilor esențiale sa fie modificate sau chiar să devină toxice.

Utilizarea aromoterapiei nu este lipsită de pericol, dar atunci când utilizarea uleiurilor esențiale este supravegheată și dozele sunt adaptate particularităților fiecăruia, acestea sunt un instrument excelent pentru a te vindeca și a avea grijă de tine în mod natural.