Alege vasul de expansiune și află cum se montează în 4 pași

Pentru a alege un vas de expansiune, trebuie să calculezi volumul vasului de expansiune pentru încălzirea de tip închis. Trebuie mai întâi să calculezi volumul total al sistemului, care constă din volumele conductelor de circuit, a centralei și a dispozitivelor de încălzire. Volumele centralei și ale radiatoarelor de încălzire sunt indicate în pașapoartele lor, iar volumul țevilor este determinat de înmulțirea suprafeței secțiunii transversale interne a țevilor, cu lungimea lor. Dacă sistemul conține țevi de diferite diametre, volumele lor trebuie determinate separat și apoi împărțite.

Cum se efectuează calcului pentru alegerea vasului de expansiune?

Pentru un vas de expansiune pentru încălzirea de tip închis, calculul se efectuează conform formulei V \ u003d (Vc xk) / D, unde:

  • Vс – volumul fluidului de transfer de căldură în sistemul de încălzire,
  • k – coeff. dilatare termică volumetrică, luată pentru apă 4%, pentru etilen glicol 10% – 4,4%, pentru etilen glicol 20% – 4,8%;
  • D este un indicator al eficienței unității cu membrană. De obicei este indicat de producător sau poate fi determinat de formula: D \ u003d (Rm – Rn) / (Rm +1), unde:
  • Рm este presiunea maximă posibilă în rețeaua de încălzire, care de obicei este egală cu presiunea maximă de funcționare a supapei de siguranță (pentru casele particulare depășește rar 2,5 – 3 atm.).
  • Рн – presiunea inițială de pompare a camerei de aer a vasului de expansiune este luată ca 0,5 atm., pentru fiecare 5 metri înălțime a circuitului sistemului de încălzire.

În prezent, pe internet au apărut calculatoare online pentru calcularea vaselor de expansiune.În cazul utilizării unor astfel de servicii pentru selectarea echipamentelor, este necesar să se efectueze calcule pe cel puțin trei site-uri pentru a determina cât de corect este algoritmul de calcul a calculatorului.

Montaj vas de expansiune în 4 pași

Instalarea unui vas de expansiune în sistemul de încălzire, depinde de tipul acestuia. Cel mai optim loc pentru conectarea dispozitivului, este zona în care fluxul agentului frigorific este cel mai apropiat de fluxul laminar și unde nu există turbine. Prin urmare, cel mai important criteriu este instalarea în încăpere. În ceea ce privește înălțimea locației, nu contează, deoarece funcția dispozitivului este de a compensa expansiunea termică și de a răci apa.

  1. Amplasarea rezervorului în spațiu are o mare importanță. În mod ideal, lichidul ar trebui să pătrundă în recipient din partea de sus, care va elimina complet aerul din compartimentul pentru lichid.
  2. Volumul dispozitivului trebuie să fie de cel puțin o zecime din volumul tuturor lichidelor din sistem.Poți calcula volumul de apă pe baza puterii vasului: se iau 15 litri de lichid pe kilowatt. Pentru montare se ia în considerare modul în care este instalat rezervorul cu membrană.
  3. Dacă conexiunea se face la încălzirea existentă, este mai întâi necesar să oprești toate echipamentele și să scurgi apa din baterii. Pentru ca lichidul să se scurgă mai bine, deschide robinetele Mayevsky.

Dacă se folosesc calorifere din plastic, instalarea trebuie făcută printr-un element de montare detașabil, numit „american”. Prima parte este înșurubată la rezervor și a doua parte este sudată la țeavă, fiind conectate ambele părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here